Hoe essentiële oliën gebruiken bij katten?

Difussen:
Je kan essentiele olien gaan gebruiken in een difusser of vernevelaar, het toestel zet het om in waterdamp. Je kan ook zelf de olie aanbrengen en dan fungeer je als difusser. Dit kan door bijvoorbeeld de olie op je polsen aanbrengen. Door je bewegingen gaat de geur zich door de lucht verspreiden.

Opgelet:
Nog een mogelijkheid is om een spray te maken en deze in de kamer sprayen. De kat moet de kamer altijd kunnen verlaten wanneer hij /zij dat wil en de kamers regelmatig verluchten is een must. Hou hierbij steeds je kat in de gaten zodat je merkt of hij /zij op een bepaalde olie anders gaat reageren. Introduceer dit langzaam aan met telkens 1 of 2 keer per dag 30 minuten. Zo kan je opbouwen naar een frequenter gebruik.

Petting:
Bij deze Methode ga je de olien eerst VERDUND aanbrengen op je handen. Wrijf deze eerst goed uit elkaar zodat je de olie al wat in je handen trekt. Aai dan de kat ( vooral op de rug en de buik ).

Opgelet:
Sommige olien moeten meer verdund worden dan andere. Hou hier rekening mee want via deze weg kan de kat de olie ook oplikken tijdens het wassen. De meeste olien hebben een verdunning van 75% – 90% nodig.

Litteroma:
Dit is het gebruik van essentiele olien in de kattenbak. Dat kan op 2 manieren:
1. Maximum 3 druppels in de kattenbak
2. Afhankelijk van het recept, 1-3 druppels olie vermengen met 270gr natriumbicarbonaat. een nachtje laten staan, goed schudden eb enkele soeplepels in de kattenbak strooien.

Dit is een heel makkelijke manier om essentiele olien in contact te brengen met de katten.

Opgelet:
Koop steeds geurloze kattenbakvulling. Heel belangrijk is het voorzien van extra kattenbakken zonder essentiele olie.

Aandachtspunten:
Let op met citrusolien: deze zijn fotosensitief. We gaan nooit essentiele olien gebruiken in de ogen, oren, neus, mond of geslachtsdelen, ook oraal gebruik gaan we vermijden bij katten.

Bij een medisch probleem of een vermoeden daarvan, raadpleeg je altijd je dierenarts. Je volgt ook steeds het advies op dat hier gegeven wordt. Ook als je denkt tekenen te zien van een gedragsprobleem, neem je beter eerst contact op met een kattengedragsbegeleider of een kattentherapeut.

Te vermijden olien zijn:
– Wintergreen
– Basil
– Clove
– Oregano
– Melaleuca
– Quinquenervia
– Thyme
– Mountain Savory
– Tea tree
– Laurus Nobilis
– Cinnamon Bark

Menu