Kruidengeneeskunde

Zeer oude effectieve geneeskundige

Een zeer oude geneeskundige methode waarbij gebruik gemaakt wordt van plantaardige materialen om ziektes en kwalen te behandelen. Geneeskrachtige werkingen van kruiden kan helpen een ziekte te bestrijden en iemands herstel te bevorderen. Kruidengeneeskunde word ook wel “fytotherapie” genoemd.

Kruiden hebben een veelzijdige werking, zo werken ze niet alleen op emotioneel vlak, ze kunnen bijvoorbeeld ook het lichaam reinigen doordat ze de uitscheidingsorganen stimuleren, de weerstand verhogen doordat ze rijk zijn aan vitaminen en mineralen, bepaalde lichaamsfuncties beïnvloeden door de inwerking op een bepaald orgaan enz. Er zijn meerdere kruiden die werkzame stoffen tegen meerdere ziektebeelden tegelijk bevatten

Vingerhoedskruid

Veel geneesmiddelen zijn afgeleid van recepten uit de kruidengeneeskunde. Bijvoorbeeld van de eerst reguliere geneesmiddelen gemaakt van het kruid dat vingerhoedskruid ( digitalis ) heet. Dit kruid met bloemetjes die veel op vingerhoedjes lijken, is geschikt voor iemand die lijdt aan hartritmestoornissen. De werkzame dosis verschilt echter sterk per plant, waardoor de behandeling met vingerhoedskruid erg moeilijk en zelfs gevaarlijk kan zijn. Omdat de reguliere geneeskunde de werkzame stoffen uit de plant heeft kunnen halen en in een standaard dosering kon produceren, is er een effectief en veilig medicijn tegen hartritmestoornissen op de markt gekomen.

In tegenstelling tot vingerhoedskruid zijn er vele andere kruiden die niet zo gevaarlijk zijn en daarom makkelijker als middel gebruikt kunnen worden. De laatste jaren is er steeds meer onderzoek verricht naar de werkzame stoffen in een plant, waardoor juiste doseringen en de mogelijke effecten ( ook de schadelijke ) beter in kaart zijn gebracht.

Kruidengeneeskunde en reguliere geneeskunde

Beide gaan uit van het principe dat de klachten en symptomen van een ziekte worden bestreden door een middel met een werking tegengesteld aan de klacht. Depressie bestrijdt je met antidepressiva, infecties met antibiotica en pijn met pijnstillers. ( anders dan bijv homeopathie, die gaat uit van het gelijksoortigheidsprincipe )

Kruidengeneeskunde kent een aantal verschillen met de reguliere geneeskunde. Kruidengeneeskunde maakt uitsluitend gebruik van planten, delen van planten, plantenextracten of tincturen, terwijl de reguliere geneeskunde gebruik maakt van gesynthetiseerde stoffen. Daarnaast word kruidengeneeskunde voornamelijk gebruikt voor preventie, begeleiding en het verlichten van pijn of symptomen terwijl de reguliere geneeskunde de meest aangewezen oplossingen biedt bij ernstige aandoeningen, ziektes of afwijkingen. Typische klachten waarbij de kruidengeneeskunde een rol kan spelen, zijn onder andere:

– slaapproblemen
– Angsten
– Vermoeidheid
– Maag en darmklachten
– Hoofdpijn en migraine
– Concentratiemoeilijkheden
– Allergieën
– Chronische verkoudheid
– Overgewicht

Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Menu